INTERGEO Berlin 2017

På Intergeo i Berlin samlas världens toppföretag när det gäller utrustning och mjukvaror för inmätning och visualisering av mätdata. Stora som små från alla världsdelar. 7 stora hallar totalt. Vi summerar.

Sammanfattningsvis kan man säga att det pumpas in enorma pengar i företag som tar fram drönare. Minst 200 olika drönare ställdes ut, sannorlikt betydligt fler. Det är bärare av RGB-kameror, IR – NIR och andra spektralkameror. Laser, radar, övervakningskammeror, inspektionskameror, mm. Visst händer det massor och det är härligt med entusiasm men det är ändå en form av besvikelse. Otroligt många har satsat fel. Tunga, klumpiga och dyra lösningar som inte presterar bättre gällande kvalitet eller kvantitet än de lätta systemen. Alltför korta flygtider och otympliga format dominerar marknaden. Dålig kvalitet och rent ut sagt korkade lösningar. Fotogrametri är fortfarande den bästa lösningen i väldigt många case. Laser från mindre drönare är fortfarandeen bra bit från moget (tyvärr)

Jag kan se framför mig hur många kommuner och företag kommer att köpa bort sig i villervallan. Lägga massor med tid på utbildning och utrustning bara för att stå med tveksamma resultat och havererade utrustningar. Det är en djungel av val och svårt att ta rätt beslut. Allt ser häftigt ut och fräckt ut på skärmen men i slutänden räknas bara det resultat som används. Inte timmarna man stått och “klyddat” med teknik.

Viktigast när det gäller drönare är hur man behandlar det man får ut ur systemen och där har det tyvärr inte satsats lika mycket på programvaror för analys och paketering av färdig data till kunden.

Summerat för Swescans del:
Jag tycker att vi håller oss i framkant med de kombinationer av programvaror vi kör, kunnig personal och de olika drönare företaget flyger. Swescan använder olika lösningar beroende på ändamål. Vi har valt rätt spår från början och lärt oss maximera outputen på vår utrustning. Genom att jobba tätt med kunden har vi hittat rätt ur ett end user perspektiv. Vi ser med tillförsikt fram emot Intergeo 2018 och hoppas på flera genombrott teknikmässigt.

Fredrik Hansson
VD Swescan